Artemisinina este un compus extras din planta pelin, Artemisia annua L. a fost folosită în medicina tradițională chineză de mai bine de două mii de ani.
În anii 1970, substanța activă artemisinina a fost identificată și clinic caracterizat ca un medicament antimalaric eficient.
Acest principiu activ a fost folosit de secole ca parte a tratamentului pentru malarie, febră și inflamație. Cercetătorii de la Programul Terapeutic de Dezvoltare al N.C.I. (Institutul Național al Cancerului) au descoperit că artemisinina poate fi, de asemenea, eficientă nu numai în distrugerea paraziților, ci și a celulelor canceroase, care stochează fier în concentrații mari.
Datorită ratei de diviziune celulară extrem de accelerată, celulele tumorale au concentrații mai mari de fier decât celulele sănătoase. Când artesunatul pătrunde in celule canceroase încărcate cu foarte mult fier, acestea provoacă eliberarea unor cantități mari de clase reactive de oxygen care dăunează celulelor canceroase și în cele din urmă le distrug. Studii recente arată că Artesunatul inhibă neovascularizarea tumorilor. Celulele tumorale sunt tăiate din alimentarea cu sânge și înfometate, contribuind la reducerea formării metastazelor.
În mai multe studii internaționale, ingredientul activ natural artemisinina s-a dovedit a avea efecte citostatice puternice asupra celulelor canceroase. Artesunatul, un semi-derivat sintetic, este un medicament eficient pentru tumori ca tratament complementar.
Cel mai important, s-a dovedit că artemisinina are un efect în leucemie, celulele limfomului cu celule B, cancerul colorectal, cancerul tiroidian, cancerul pulmonar și cel mamar (inclusiv cancerul de sân rezistent la radiații).
Artemisinina a demonstrat, de asemenea, un anumit efect împotriva cancerelor care erau în mod tradițional rezistente la chimioterapie. Alte tipuri de cancer care s-au găsit benefice includ melanomul, cancerul ovarian, de prostată, cancerul renal și al sistemului nervos central, cum ar fi glioblastomul și neuroblastomul.
Studiile clinice pe pacienți cu cancer de sân, col uterin, ficat și plămâni au arătat reduceri tumorale de până la 70%, o creștere pe termen scurt a duratei de viață și chiar remisiune.