Unul dintre cei mai vechi aditivi din alimente este condimentul turmeric și curcumina pe care o conține, care apare în mai multe variante ușor diferite (desmetoxicurcumină și bis-desmetoxicurcumină). Aceste curcuminoide dau condimentului culoarea sa galben intens.
În Asia, turmericul a fost consumat cu o varietate de alimente din timpuri imemoriale, dar și ca substanță vindecătoare aplicată local pe răni și boli de piele, inclusiv simptome reactive ale pielii, cum ar fi inflamația și erupțiile cutanate.
Cel puțin din 10 septembrie 1949, când un articol de E. Schraufstätter & H. Bernd intitulat „Antibacterial Action of Curcumin and Related Compounds” a apărut în renumita revistă științifică „NATURE” (NATURE 164, p.456-457) , medicina convențională a cercetat substanța. De la această publicare, au fost publicate câteva mii de articole științifice care atribuie activitate antiinflamatoare curcuminei.
Multe studii pe culturi de celule și oameni arată că turmericul inhibă căile de semnalizare inflamatorie din organism, dar în același timp sunt activate căile de semnalizare antiinflamatoare. Acesta este motivul pentru care procesele inflamatorii din organism sunt influențate pozitiv și, prin urmare, și bolile cronice care sunt asociate cu inflamația, cum ar fi de exemplu Alzheimer, alergii, boli vasculare și cancer.
Curcumina este obtinuta din rizomul plantei medicinale curcuma (curcuma longa) care aparține familiei de plante de ghimbir. Substanța naturală are un potenţial extrem de divers şi poate fi aplicat în terapia a numeroase boli. De asemenea, conține substanțe vegetale secundare valoroase (polifenoli).
Curcumina este un fotosensibilizant puternic pentru PDT în tratamentul psoriazisului, tumorilor,
infecții și altor boli.
Curcumina este esențială pentru terapia fotodinamică.
Acționează ca un fotosensibilizant și absoarbe lumina în intervalul albastru.