Bolile, factorii de mediu și obiceiurile alimentare ne influențează calitatea vieții și ne reduc speranța generală de viață. Proiectele și studiile de cercetare științifică au pus accentul pe modul în care funcționează cromozomii noștri. „Piedele de bază ale vieții” dau instrucțiuni importante corpului nostru despre dezvoltare, creștere și funcții de bază. Telomeri – Capătul unui cromozom este cunoscut sub numele de telomer. Acţionează ca un „capac de protecţie”. Telomerii protejează cromozomii de degradare și asigură funcționalitatea și viabilitatea corespunzătoare a celulelor. Cu toate acestea, pe parcursul vieții noastre, acești telomeri devin mai scurți.
Factorii decisivi sunt dispoziția genetică și stilul de viață. Obezitatea, fumatul, stresul mental și inflamațiile contribuie semnificativ la abraziunea și scurtarea telomerilor. Factori precum alimentația sănătoasă, somnul suficient și exercițiile fizice au un efect pozitiv împotriva acestui lucru și oferă o funcție de protecție, ducând astfel la întinerirea biologică.
Dacă telomerii devin prea scurți, celulele nu se mai pot replica. Telomerii se scurtează treptat pe măsură ce îmbătrânesc, prin urmare, capacitatea celulelor stem de a genera țesut este afectată. Acest lucru duce la procese de îmbătrânire și boli. În special, performanța mentală scade în mod semnificativ și un sistem imunitar odată intact funcționează din ce în ce mai puțin eficient. Starea telomerului este strâns legată de bolile cardiovasculare, demența, depresia, diabetul, infertilitatea și cancerul. Într-un număr mare de studii științifice din SUA, au fost examinate cauzele și efectele scurtării telomerilor și chiar a fost acordat un premiu Nobel în acest domeniu de cercetare. Lungimea telomerilor poate fi determinată prin metode analitice în laboratoare.