Hipericina este derivată din sunătoare (în latină: Hypericum perforatum) și este un puternic fotosensibilizant natural utilizat în terapia fotodinamică (PDT) pentru tratamentul cancerului.
Hipericina joacă un rol în tratamentul naturist al depresiei uşoare până la moderate.
Este considerat un inhibitor de dopamină: Diverse enzimele sunt împiedicate să transforme dopamina în așa-numita norepinefrină. Această funcție inhibitoare favorizează relaxarea și reduce depresia. Hipericina are și proprietăți antivirale.
Se crede că hipericina acționează ca un antibiotic, antiviral[2] și inhibitor nespecific al kinazei. Hipericina poate inhiba acțiunea enzimei dopamină β-hidroxilazei, ducând la creșterea nivelurilor de dopamină, deși, astfel, este posibil să scadă norepinefrina și epinefrina.
Sistemul cromofor mare din moleculă înseamnă că poate provoca fotosensibilitate atunci când este administrat sub formă de perfuzie. În plus, hipericina este în curs de cercetare ca agent în terapia fotodinamică, prin care o substanță biochimică este absorbită de un organism pentru a fi ulterior activată cu lumină specifică spectrului de la lămpi specializate sau surse laser, în scopuri terapeutice. Se crede, de asemenea, că efectele antibacteriene și antivirale ale hipericinei apar din capacitatea sa de foto-oxidare a celulelor și a particulelor virale.